DIY: Sängynpääty

1

Tein sängynpäädyn uuteen sänkyymme.  Pohdin pitkään millaisen haluan. Mietin pitsiä ja jopa glitterkangasta.. Se idea on päässäni edelleen, varmaan joskus toteutan myös sellaisen päädyn. Mietin myös laitanko nappeja lainkaan, koska musta rahi on sängyn jalkopäädyssä, ja siinä on myös napit..

Lopulta päädyin valkoiseen kiiltävään kankaaseen, pitsiin ja nappeihin. Alkuun ostin kultaiset napit, jotka näyttivät kaupassa enemmän hopeilta. Kävin vaihtamassa napit, koska en ollutkaan niihin tyytyväinen. Valitsin lopullisiksi napeiksi valkoiset ”viistereunaiset” napit, joissa on kultareunukset ja pieni timantti keskellä. Ohessa päädyn budjettilaskelmaa sekä kuvia työvaiheista tekstien kanssa.

Budjettilaskelma:

Patja 30,00€

Valkoinen kiiltävä kangas, n. 30,00€

Napit n. 18,00€ / 17kpl

Yhteensä noin 80,00€. Pitsikangas löytyi äidin kätköistä ja isä hankki vanerin ja työvälineet.

 sängynpääty1Aluksi leikattiin patja oikean kokoiseksi sahaa ja saksia apuna käyttäen. Päädyn tarkka mitta on 1600 x 600.sängynpääty2Patja liimattiin vanerin kiinni. Liiman kuivumisen jälkeen kankaan kiinnitys niittipyssyllä voisi alkaa.sängynpääty3Ensin kiinnitettiin valkoinen kangas. Aloitettiin pitkiltä sivuilta. Kankaan kiinnittäminen on aina hieman haastavaa, kangasta ei saa venyttää liikaa, mutta kangas ei saisi jäädä liian löysäksikään. Myös kulmien teko on haastavaa, ettei ryppyjä jäisi kamalasti.sängynpääty4Seuraavaksi oli pitsikankaan kiinnitys. Siinä piti olla tarkkana, että kuvio toistuu aina samassa kohdassa eikä kiristä kangasta liikaa paikka paikoin. Pitsi asettui hyvin ja kuvio toistuu joka kohdassa täydellisesti.sängynpääty5Viimeinen sivu ja sitten on valmista kankaan osalta!

sängynpääty6Lähikuvaa napeista. Ne ovat TÄYDELLISET päätyyn.sängynpääty7Kuten osasin odottaa, nappien laitto oli haastavin vaihe. Porasimme porakoneella vaneriin / patjaan reiät haluttuihin kohtiin. Nappeja tuli yhteensä 17kpl. Reikä saatiin oikealle puolelle aikaiseksi niin, että terävän (tai no ei niin terävän) piikin avulla työnsin piikin takapuolelta kankaan läpi, etupuolelta rautalankaan ujutettu nappi saatiin läpi. Valitettavasti tästä työvaiheesta ei ole kuvaa. Oheisessa kuvassa osa napeista kiristetty haluttuun ulkomuotoon.sängynpääty7Kaikki napit asennettu, kaikki kohdat täytyy vielä käydä läpi ja asentaa samalle syvyydelle. Takapuolelle täytyy laittaa nappien kohdalle esim. kunnon teippiä, jotta rautalangat eivät naarmuta seinää.sängynpääty9Lähikuvaa, hohtava kangas kuultaa kauniisti pitsin läpi, nappi viimeistelee kokonaisuuden.’

Kuvia valmiista sängynpäädystä:

sängynpääty10sängynpääty13

14 thoughts on “DIY: Sängynpääty

 1. Sini says:

  Hieno sängynpääty tuli! :)
  Mistä noi yöpöydät on, kun on aikas lailla sen näköset mitä oon ettinyt mutta mistään en oo löytänyt

  -Sini

  • jenni says:

   Kiitos Sini! :) Yöpöydät ovat Ikeasta. Eli siellä on tollaisia yksittäisiä laatikoita, joihin saa lisäosina esim. ovia tai laatikostoja. Nuppeihin olen kuumaliimalla liimannut ”timantit”. :)

 2. Pirkko says:

  Hei, kiitos hienosta ideasta tehdä sängynpääty itse. Olen itse myös yrittänyt mielessäni suunnitella vastaavaa, mutta tuo sinun tekemä sängynpääty on kyllä toteutuskelpoisemi, kuin minun vielä toteutumatta jäänyt . Yhtä asiaa jäin miettimään. Miten pääty pysyy paikoillaan? Onko se kiinnitetty seinään vai onko päätyyn tehty jalat, jonka varassa se seisoo lattialla seinän ja sängyn välissä?

  Ihanaa alkanutta vuotta 2014 !

  – Pirkko

  Pirkko

  • jenni says:

   Kiitos! :) Pääty ei ole tällä hetkellä vielä mitenkään kiinni ja hyvin pysyy paikoillaan :D Tarkoitus on kiinnittää pääty seinään! Toki jalat on siinä mielessä hyvä idea, jos ei halua tehdä seiniin reikiä.

   Hyvää alkanutta vuotta myös sinulle Pirkko! Toivottavasti sait inspiraatiota tehdä itse päädyn! :)

 3. Tiina says:

  Satutko muistamaan minkä niminen tuo yöpöydän runko on? Olen yrittänyt löytää juurikin tuollaisia yöpöytiä. Olet taitava! :)

  • jenni says:

   Kiitos paljon! :) En muista ja koitin äsken etsiäkin sitä Ikean sivuilta mutta en löytänyt! :/ Onko muka poistunut valikoimasta vai enkö vaan löytänyt.. Sisälaatikot ovat ainakin Kallax-sarjaa.

 4. Tiina says:

  Kiitos tästä tiedosta! Luulen, että ikealaiset osaavat auttaa tälläkin tiedolla. (Kyllä blogien lukeminen helpottaa arkea ;) )

  • jenni says:

   Ole hyvä, toivottavasti on hyötyä! :) Näytät heille vaikka kuvaa jos ei muuten selviä :D

 5. Saara says:

  Hei!
  Teet kyllä upeaa työtä ja annat suurta motivaatiota meikäläisellekkin!:) Mistä kaupasta löysit nuo kauniit napit?

  • jenni says:

   Kiitos paljon Saara, aivan huippua saada tuollainen palaute! :) Sait hymyn huulilleni. :) Napit on Tampereen Koskikeskuksesta, siellä on sellainen kauppa kuin Merletto. Paljon paljon upeita nappeja ym..

 6. camilla says:

  Moikka, miten tuo sängyn pääty tuossa on, jos kerta on vaan 60 cm korkea? Jos olisi sellaisenaan lattiassa kiinni niin ei kai näkyisi? Itse myöskin suunnittelen tekeväni sängyn päätyä ja nyt etsin ideoita. Mistä muuten ostit patjan?

  • jenni says:

   Patja on ostettu Jyskistä. Se siis on vaan sängyn päällä ilman mitään kiinnitystä, patjan päällä. Se on ollut tarkoitus kiinnittää seinään joidenkin koukkujen tai muun avulla, mutta emmepä ole saaneet aikaiseksi. Se on ihan hyvä idea tehdä lattiaan asti niin ei tarvi miettiä mitään kiinnityksiä..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>